Atenţie, începe sezonul vijelios

Afla mai multe : Noutăți

Primăvara își intră ușor în drepturile sale trezind toată natura din amorțirea de iarnă. Odată cu sosirea primăverii şi a sezonului cald avem parte nu numai de căldură, soare strălucitor, dar şi de zile cu ploi sporadice, fulgere şi trăsnete (descărcări electrice).

În perioada de primăvară-toamnă LEA (liniile electrice aeriene), posturile de transformatoare (PT) deseori sunt supuse supratensiunilor electrice ca rezultat a descărcărilor  atmosferice (fulgere) şi pot duce atît la defectarea lor, cît şi a receptoarelor electrce conectate la reţeaua electrică.

De reţinut că, Republica Moldova este o regiune cu intensificari sporite a descărcărilor electrice, unde numărul lor poate atinge 60-80 ore pe an, iar consecinţele provocate de fulger pot fi grave, cu pierderi materiale irecuperabile, iar în unele cazuri pot pune în pericol viaţa omului.

În conformitate cu cerinţele Regulamentelor în vigoare, proprietarii instalaţiilor energetice sînt obligaţi să întreprindă măsuri în vederea pregătirii adecvate a acestora pentru a asigura o funcţionare fiabilă în perioada sezonului vijelios. Aceasta presupune dotarea liniilor electrice aeriene şi a posturilor de transformare cu aparate de protecţie contra supratensiunilor atmosferice, verificarea schemelor de amplasare a lor, efectuarea măsurărilor rezistenţei prizelor de pămînt la care sînt conectate cu aparatele respective, executarea lucrărilor de defrişare a copacilor din zona de protecţie a LEA  etc.  Îndeplinind aceste recomandări va fi posibil de a evita apariţia supratensiunilor şi deteriorarea în masă a instalațiilor electrice și a receptoarelor electrocasnice.

Experienţa anilor precedenţi ne demonstrează că, o bună parte din proprietarii instalațiilor electrice manifestă o atitudine iresponsabilă la acest capitol şi, ca rezultat, obiectivele respective nu sînt pe deplin pregătite pentru funcţionare fiabilă în sezonul vijelios.

Reamintim tuturor consumatorilor despre pericolul sporit pentru viaţa omului pe care îl prezintă descărcările electrice şi necesitatea respectării stricte a regulilor elementare de securitate privind fulgerul. Astfel, în timpul descărcărilor electrice recomandăm să:

– intraţi în casă imediat;

– nu vă apropiaţi de uşile şi ferestrele deschise, ţevi de metal;

– deconectaţi de la reţea receptoarele electrice;

– nu ieşiţi din maşină dacă vă aflaţi la volan;

– în timpul fulgerului nu vă deplasaţi şi nu folosiţi obiecte de metal;

– dacă sînt numai copaci izolaţi unul de altul în regiune, găsiţi un loc deschis cît mai îndepărtat şi staţi în poziţie aplecată.

Doar o atitudine serioasă din partea proprietarilor instalaţiilor electrice privind această problemă va asigura evitarea avariilor în reţelele de distribuţie şi utilizare, precum şi a cazurilor de accidente (electrocutări).

În acelaşi context, avertizăm toţi consumatorii de energie electrică să fie precauţi, deoarece în timpul intensificării precipitaţiilor atmosferice (ploi, vînt, fulgere) pot cădea fire electrice la  pămînt,  provocînd  electrocutări în rîndul populaţiei chiar și la distanță. Este strict interzis apropierea de firele electrice căzute la pămînt pe o  raza de  8 m.

Dacă ați devenit martor la asfel de deteriorări ale instalaţiilor electrice de distribuţie, contactaţi serviciul de telefonie “24 ore” al Companiei “Gasnaturalfenosa” din localitate sau 210-263 al Inspectoratului Energetic de Stat şi organizaţi suprevegherea locului accidentat pînă la sosirea echipei de intervenţie.

Sergiu Burlacu
Inspector IET Căuşeni


Concursul republican de desen „Securitatea electrică în viziunea copiilor”

 • Șeful IES înmânează premii câștigătorilor la concurs
 • Cu toată familia la ceremonia de înmânare a premiilor
 • Copiii nerăbdători să intre la Vivariu
 • Ceremonia de înmânare a premiilor
 • Cele mai fericite clipe pentru copii
 • Cei mai matinali premianți...
 • Câștigători ai Concursului
 • V. Coțofana, inginer-șef IES înmânează premii celor mai buni
 • Un set de șah pentru premianta locului II
 • Un premiu râvnit de orice jucător de fotbal
 • Un glob geografic din partea IES
 • Premiul binemeritat
 • O minge de fotbal pentru cea mai tânără participantă la concurs
 • Ia.Timciuc, șeful IES cu premianții la concurs
 • Furchet pentru cei mai buni
 • Emoții după vizita la Vivariu
 • D.Avtudov, șef-adjunct IES înmânează premii câștigătorilor