Tragedii ce pot fi evitate

Afla mai multe : Noutăți

Pe parcursul ultimelor luni ale anului curent, Inspecţia Energetică Teritorială Căuşeni a examinat mai multe cazuri de incendii, provocate de starea tehnică nesatisfăcătoare a instalaţiilor electrice de utilizare.

Astfel, un incendiu soldat cu pagube materiale semnificative a avut loc în satul Hagimus.

După examinarea circumstanţelor la faţa locului în comun cu reprezentanţii Direcţiei Situaţii Excepţionale s-a constatat, că proprietarul utiliza un prelungitor neomologat, cu secțiunea conductorilor de 1,5 mm2, în lipsa conductorului de protecție PE și suprasolicitat, la acesta fiind conectate încă 5 receptoare electrice (fierbător electric, televizor, radiou, transformator 220/12 V, ș.a.), ceea ce este strict interzis de normele în vigoare. Mai mult ca atît, prizele acestui prelungitor erau amplasate pe o masă din lemn, în imediata apropiere a televizorului. Astfel suprasolicitarea prelungitorului a provocat supraîncălzirea lui, ceea ce a dus la deteriorarea izolației și la izbucnirea incendiului. Deflagraţia a fost facilitată și de prezența aparatelor de protecție (siguranțe fuzibile) cu reglajele majorate.

Un alt caz a avut loc în localitatea Copanca, r-l Căuşeni. În situaţia dată, echipamentul de evidență a energiei electrice, aparatul de protecție erau amenajate într-o cutie din plastic și pozate pe suprafețe inflamabile (suport din lemn, tapete). După examinarea circumstanţelor, specialiştii IET Căușeni au constatat, că și de această dată, motivul incendiului a fost nerespectarea cerințelor Normelor în cadrul amenajării instalațiilor electrice, fiind admise mai multe abateri de la Documentele Normative Tehnice. Branșamentul de alimentare cu energie electrică a fost amenajat cu conductori, secțiunea de 2,5 mm2, iar rețeaua de iluminare a fost amenajată prin conexiuni răsuciri. De asemenea, conductorii cu o singură izolație au fost pozați pe suprafețe inflamabile (tapete). Pe lîngă pierderile materiale provocate de incendiu, proprietarul casei s-a ales cu arsuri grave, fiind internat la spitalul raional.

Aceste situaţii nefericite, provocate de neglijenţa consumatorilor puteau fi evitate, dacă se respectau întocmai cerinţele Documentelor Normative Tehnice la amenajarea instalațiilor electrice, a rețelelor electrice de iluminare și prize, precum şi instrucțiunile pașapoartelor receptoarelor electrice.

În contextul celor expuse mai sus, Inspectoratul Energetic de Stat vine cu un apel către toţi consumatorii de energie electrică de a respecta regulile elementare a securităţii electrice, în special la:

– menţinerea în stare satisfăcătoare a reţelei de iluminare, a receptoarelor electrice utilizate;

– neutilizarea prelungitoarelor neomologate sau defectate, aparate electrocasnice defectate;

– supravegherea receptoarelor electrice conectate la reţeaua electrică;

– evitarea suprasolicitării reţelei de iluminare prin conectarea concomitentă într-o priză a mai multor receptoare electrice;

– neutilizarea receptoarelor electrice confecţionate de sinestătător sau cu cleme şi conductoare neizolate;

– neadmiterea reparaţiei de sinestătător a receptoarelor electrice defectate, apelaţi la specialişti autorizaţi;

– supravegherea copiilor în încăperile conectate la receptoarele electrice;

– utilizarea aparatelor de protecţie corespunzătoare, prevăzute de Normele în vigoare.

De reţinut, că receptoarele electrice de uz casnic nu prezintă vreun pericol, deoarece sunt prevăzute măsuri de protecţie şi izolaţie de uzina producătoare, dar numai în cazul, cînd acestea sunt utilizate corect şi menţinute în stare bună.

A.Cravcenco,
inspector IET Căuşeni


Concursul republican de desen „Securitatea electrică în viziunea copiilor”

 • Șeful IES înmânează premii câștigătorilor la concurs
 • Cu toată familia la ceremonia de înmânare a premiilor
 • Copiii nerăbdători să intre la Vivariu
 • Ceremonia de înmânare a premiilor
 • Cele mai fericite clipe pentru copii
 • Cei mai matinali premianți...
 • Câștigători ai Concursului
 • V. Coțofana, inginer-șef IES înmânează premii celor mai buni
 • Un set de șah pentru premianta locului II
 • Un premiu râvnit de orice jucător de fotbal
 • Un glob geografic din partea IES
 • Premiul binemeritat
 • O minge de fotbal pentru cea mai tânără participantă la concurs
 • Ia.Timciuc, șeful IES cu premianții la concurs
 • Furchet pentru cei mai buni
 • Emoții după vizita la Vivariu
 • D.Avtudov, șef-adjunct IES înmânează premii câștigătorilor