Viaţa are prioritate

Afla mai multe : Noutăți

pericol-de-electrocutareEnergia electrică este elementul de bază în dezvoltarea umanităţii. Însă de multe ori, aceasta poate provoca şi un pericol real – electrocutarea, incendiile sau în cel mai rău caz, poate provoca moartea. De aceea orice lucru care necesită curent electric mai cere şi o atenţie aparte pentru fiecare, respectarea strictă a unui şir de măsuri de protecţie prevăzute de Normele de securitate în vigoare.

Pe parcursul anului  2013, în Republica Moldova au avut loc 28 cazuri de electrocutare, 19 persoane au decedat, din care şi trei copii. De reţinut că, 65 la sută a accidentelor s-au produs în instalaţiile electrice a consumatorilor casnici iar 35 la sută – a consumatorilor noncasnici. În marea majoritate a cazurilor, electrocutările au avut loc din cauza utilizării receptoarelor electrice de clasa 1 cu corp metalic,  aparate de sudat,  betoniere,  maşini de spălat, prelungitoare improvizate fără conductor de protecţie PE, extinderea neregulamentară a reţelelor electrice casnice  de persoane întîmplătoare, neautorizate şi fără cunoştinţe  elementare în domeniu.

Iată doar cîteva cazuri de electrocutare ce s-au  produs pe parcursul anului trecut  în diferite regiuni ale ţării.

La 10 ianuarie 2013, cet. A. Anghel din satul Goteşti, Cantemir a fost electrocutat mortal din cauza nerespectării normelor de  securitate electrică.

Un alt caz s-a produs la 09.05.2013 în satul Gherman, Ungheni unde a fost  electrocutat mortal cet. G.Hariuc. Acesta  a  utilizat un aparat electric de sudat fără legătura bobinei secundare şi a corpului metalic cu conductorul de protecţie PE iar neglijarea normelor securităţii electrice  l-a costat viaţa.

La 19.05.2013, cet. M. Mihalcen din satul Beştemac, Leova a fost  electrocutat  mortal în timp ce repara reţelele de iluminare fără a deconecta  şi verifica  prezenţa  tensiunii în conductoare.

De asemenea, un caz tragic s-a produs la 18.06.2013 în satul Negrea, Hînceşti. Cetăţeanul S. Guţanu  a fost electrocutat mortal. Acesta a avut nefericirea să nimerească cu un cui, pe care încerca să-l bată în perete, peste conductorul fazic. În luna iulie 2013 a fost electrocutat mortal M. Istratii din satul Hagimus, Căuşeni, ca urmare a utilizării aparatului de sudat, conectat fără conductor de protecţie ori dispozitiv de protecţie contra curenţilor de defect.

Ignorarea măsurilor de securitate electrică l-a costat viaţa şi pe cet. I. Colicev din satul Valea Perjei, Taraclia în timp ce executa lucrări de extindere a reţelelor interne.

Un caz regretabil a avut loc în luna decembrie 2013 în familia Efimenco din satul Rădoaia, Sîngerei. Neglijenţa celor maturi la utilizarea receptoarelor electrice  a luat viaţa unei minore de 10 ani.

În luna ianuarie 2014 şi-a pierdut viaţa cet. V. Turculeţ  din satul Vărzăreşti, Nisporeni în timp ce utiliza maşina de spălat conectată prin prelungitor într-o  încăpere cu pericol sporit de electrocutare şi fără  aplicarea dispozitivului  de protecţie contra curenţilor de defect.

În  astfel  cazuri o măsură de protecţie a vieţii ar trebui să fie utilizarea dispozitivului de protecţie contra curenţilor de defect. Ce trebuie să întreprindem noi, specialiştii din domeniu  la acest capitol?

În opinia specialiștilor în materie, unica soluţie constă în utilizarea aparatelor de protecţie contra curenţilor de defect şi revizia obligatorie,  măcar  o dată la 2-3 ani  a instalaţiilor  electrice casnice. Această revizie  urmează  a fi întreprinsă de  specialişti autorizaţi, care ar mai desfăşura şi un  lucru de profilaxie în rîndul populaţiei prin organizarea întrunirilor tematice, publicarea materialelor în mass-media, publicitatea de tipar – broşuri, calendare, pliante, etc.

La fel, consider că este oportun şi necesar a cere furnizorilor  de energie electrică respectarea cerinţelor Normelor de amenajare a IE în vederea divizării conductorului PEN  în conductor de protecţie PE şi conductor de lucru N, aşa cum prevede NAIE şi proiectul nr.1265 prin sancţionarea  ori  tragerea la răspundere penală a celor găsiţi vinovaţi.

Majoritatea aparatelor de protecţie şi contoarelor electrice la consumatorii casnici, sînt instalate în cutia BZUM, care este sigilată de furnizorul de energie electrică şi consumatorul nu are acces.  Respectiv, furnizorul de energie electrică trebue să-şi asume responsabilitatea pentru  corespundera aparatelor de protecţie şi divizarea conductorului PEN în cutia BZUM.

Mai rămîne nesoluţionată şi o altă  problemă. Este vorba de cei peste 1200 de consumatori casnici  cărora  le-au fost scoase  contoarele electrice pe fațada casei, conform proiectului nr. 1001, iar  în locul unde au fost amplasate contoarele electrice au rămas aparate de protecţie în ambele conductoare, ori  lipsesc total.

În unele cazuri au rămas siguranţele cu şunturi (şurubelniţe) şi alte obiecte interzise. Pentru  a evita în viitor cazurile de electrocutare, IES face apel către  furnizorul de energie electrică să presteze serviciile în corespundere cu măsurile de protecţie contra electrocutărilor, iar consumatorii să apeleze la specialişti autorizaţi.

Astăzi a devenit evident  că  este absolut  necesar elaborarea unui Plan naţional de măsuri  în vederea protecţiei contra electrocutărilor pentru a reduce la maximum pierderile de vieţi omeneşti. Să dăm prioritate vieţii.

 


Concursul republican de desen „Securitatea electrică în viziunea copiilor”

 • Șeful IES înmânează premii câștigătorilor la concurs
 • Cu toată familia la ceremonia de înmânare a premiilor
 • Copiii nerăbdători să intre la Vivariu
 • Ceremonia de înmânare a premiilor
 • Cele mai fericite clipe pentru copii
 • Cei mai matinali premianți...
 • Câștigători ai Concursului
 • V. Coțofana, inginer-șef IES înmânează premii celor mai buni
 • Un set de șah pentru premianta locului II
 • Un premiu râvnit de orice jucător de fotbal
 • Un glob geografic din partea IES
 • Premiul binemeritat
 • O minge de fotbal pentru cea mai tânără participantă la concurs
 • Ia.Timciuc, șeful IES cu premianții la concurs
 • Furchet pentru cei mai buni
 • Emoții după vizita la Vivariu
 • D.Avtudov, șef-adjunct IES înmânează premii câștigătorilor