SECURITATEA ELECTRICĂ ÎN UTILIZAREA INSTALAȚIILOR ELECTRICE

Ghidul-securitatiiwebPericolul electrocutării la exploatarea instalaţiilor electrice, fie în condiţii casnice ori la producere este determinat de aceea, că nu se respectă ori se ignoră regulile elementare de securitate electrică. Anual din această cauză îşi pierd viaţa ori se aleg cu traume şi arsuri grave zeci de oameni.

Numai în 7 luni ale anului 2014 au fost înregistrate 15 cazuri de elctrocutare, din care 11 persoane au  decedat,  iar altele 6 s-au ales cu arsuri corporale grave. De cele mai multe ori victime ale curentului electric sînt consumatorii casnici, care intervin de sine stătător în instalaţiile electrice pentru remedierea defecţiunilor circuitelor de iluminat şi prize sau utilizarea aparatelor electrocasnice cu defecţiuni, neavînd nici cele mai elementare cunoştinţe la acest capitol.

Un astfel de caz s-a produs la 22 iulie 2014 în satul Dumbrăviţa, raionul Sîngerei. Cetăţeanul C. Mahu avea de gînd să schimbe prizele şi întrerupătoarele din locuinţă. La executarea lucrărilor de demontare a prizei electrice de 220V, fiind desculţ pe podeaua de beton armat, C. Mahu a contactat părţile aflate sub tensiune şi a fost electrocutat mortal. Accidentul putea fi evitat dacă persoana ar fi apelat la un electrician autorizat şi competent.

Utilizarea unei plapume electrice cu defecțiuni la termoreglator a provocat supraîncălzirea şi aprinderea acesteia, curmînd viaţa unei femei de 50 de ani din mun. Bălți.

Un alt caz tragic a avut loc în satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni în familia Turculeţ. Cetăţeana V.Turculeţ (49 ani) a intenţionat să conecteze cuptorul cu microunde la blocul de prize a unui prelungitor din camera de baie (care era îmbibat cu umezeală). Calea parcurgerii curentului elelctric a trecut prin blocul umed de prize al prelungitorului, mîinile şi picoarele umede ale accidentatei şi podeaua de teracotă din baie. Femeia a fost electrocutată moral.

Orice viaţă pierdută este regretabilă, mai ales cînd printre victime ale electrocutărilor sînt copiii care, din păcate, sînt cei mai expuşi la acest pericol, fie din simplă curiozitate, fie că nu a fost informat de adulţi .

Un caz de electrocutare cu sfîrşit tragic a unei minore de 14 ani a avut loc în s. Țărăncuța, raionul Cantemir. Aceasta intenționa să spele niște covoare, folosind o pompă de apă “Rodniciok”, care era montată în fîntîna din gradină. După o întrerupere în funcționarea pompei, pătimita a reconectat aparatul la rețeaua electrică, dar pompa nu s-a conectat. Atunci s-a dus la fîntîna din grădină și, fără a deconecta firul de alimentare din casă, a luat în mîna furca cablului de alimentare a pompei, pe care era înfășurat conductorul de alimentare, fiind cu mîna umedă și desculță pe pămînt, a atins din neatenție firul fazic și a fost electrocutată mortal. Una din cauzele principale ale accidentului a fost intervenția neautorizată a proprietarului în rețeaua electrică a casei prin conectarea neregulamentară a pompei (legarea prin inel la cablul de alimentare PVS-2*2,5 mm2 a furcii pompei “Rodniciok”, fără izolarea firelor electrice).

Un alt minor de 10 ani a fost electrocutat mortal în s. Brînzenii Vechi, raionul Teleneşti. Specialiştii au constatat, că minorul a atins cu mîna contactele aflate sub tensiune ale unui prelungitor cu 5 prize, la care lipsea capacul de protecţie din spate, fiind vizibile contactele metalice care era în poziţie (conectat) şi fiind desculţ pe pământ, copilul a fost electrocutat mortal. De asemenea, s-a constatat extinderea neautorizată a instalaţiilor electrice casnice cu încălcări a normelor în vigoare şi nerespectarea regulilor securităţii electrice. Aceşti copii ar fi rămas în viaţă, dacă părinţii ar fi luat în calcul toate măsurile de precauţie.

Cu părere de rău, se întîmplă cazuri de electrocutare şi la producere.

Cetăţeanul V.Malai (46 ani), montor electric al SA “Electron” a fost electrocutat în instalaţiile elctrice de distribuţie din posesia ÎCS “RED Union Fenosa” din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi. Datorită faptului că, nu a fost corect indicat sectorul LEA, unde urma să fie executate lucrările, locurile rămase sub tensiune, nu a fost verificată lipsa tensiunii înainte de instalarea scurtcircuitorului mobil la pilon, precum şi alte greşeli au dus la crearea unui arc electric şi provocarea  arsurilor la cap şi braţul mînii drepte a cet.V.Malai.

Un caz de electrocutare în reţelele electrice de transport a avut loc cu cet. C.Pîrţu, lăcătuş-electrician ÎS “Moldelectrica”, sectorul Rezina. În timpul lucrărilor planificate de reparaţii curente la întrerupătorul linear “35 ВЛ” şi separatorul linear „35 РЛ” a LEA 110 kV Şoldăneşti, C.Pîrţu a fost internat la spitalul raional Rezina cu arsuri de gradul III la ambele mîini, faţă şi piciorul drept. Accidentul putea fi evitat dacă personalul ar fi respectat cu stricteţe cerinţele Regulamentului cu privire la tehnica securităţii la exploatarea instalaţiilor electrice.

Pe data de 25 iunie curent, cetăţeanul V.Peroncov a fost electrocutat mortal în reţeaua electrică de distribuţie a ÎCS „RED Union Fenosa” din raionul Taraclia. Acesta intenţiona să repare o remorcă în zona de protecţie a LEA-10 kV de tip închis. Acesta s-au urcat pe remorcă folosind o scara de circa 4 metri. Fără a lua în seamă că conductoarele neizolate ale racordului 10 kV se află la un metru de corpul metalic al remorcii s-a apropiat la o distanţă inadmisibilă şi a fost electrocutat prin arc electric.

În concluzie, cea mai importantă măsură de prevenire a accidentelor de natură electrică, atît în condiţiile casnice, cît şi la producere este respectarea cu stricteţe a normelor şi regulilor în vigoare de securitate electrică. Orice intervenţie în instalaţiile electrice, inclusiv pentru remedierea defecţiunilor circuitelor de iluminat şi prize, sau pentru repararea aparatelor electrocasnice, sînt permise numai electricianului calificat şi autorizat. Or, un electrician profesionist nu greşeşte niciodată.

 

 

 


Concursul republican de desen „Securitatea electrică în viziunea copiilor”

 • Șeful IES înmânează premii câștigătorilor la concurs
 • Cu toată familia la ceremonia de înmânare a premiilor
 • Copiii nerăbdători să intre la Vivariu
 • Ceremonia de înmânare a premiilor
 • Cele mai fericite clipe pentru copii
 • Cei mai matinali premianți...
 • Câștigători ai Concursului
 • V. Coțofana, inginer-șef IES înmânează premii celor mai buni
 • Un set de șah pentru premianta locului II
 • Un premiu râvnit de orice jucător de fotbal
 • Un glob geografic din partea IES
 • Premiul binemeritat
 • O minge de fotbal pentru cea mai tânără participantă la concurs
 • Ia.Timciuc, șeful IES cu premianții la concurs
 • Furchet pentru cei mai buni
 • Emoții după vizita la Vivariu
 • D.Avtudov, șef-adjunct IES înmânează premii câștigătorilor