Un minor și-a pierdut viața  după ce a pătruns într-un post de transformare

  • 0

Un minor și-a pierdut viața  după ce a pătruns într-un post de transformare

Category : Noutăți

Tragedia s-a produs în satul Copceac din raionul Ștefan Vodă cu un minor de 13 ani din aceeași localitate.

În ziua cu ghinion, patru elevi ai gimnaziului din localitate, printre care și pătimitul, au hotărît să fumeze în încăperea unde era amplasat transformatorul T2 (de rezervă).

Prin intermediul grilei de ventilare, care parțial era deteriorată, copiii au pătruns la primul nivel al încăperii PT.  Din curiozitate de a vedea ce se află la etajul doi, au intrat și în celula 10 kV – 2T, unde separatorul era deconectat, respectiv și barele erau fără tensiune. Însă, celula de alături, care asigura tranzitul spre PT233, se afla sub tensiune.

Se presupune, că accidentatul ar fi crezut că și aceste bare sînt fără tensiune și a pus mîna dreaptă pe bara fazei C, creînd un scurtcircuit monofazat între faza C și corpul  împământat al celulei (сeilalți minori de frică au fugit de la locul accidentului).

Echipa de intervenții operative, care s-a deplasat la locul accidentului,  a efectuat deconectările necesare şi a admis poliţia și ambulanța la PT-571. Cu regret, medicii au constatat decesul minorului.

Cauza principală a accidentului este pătrunderea neautorizată a minorului în interiorul PT-571 şi apropierea acestuia la o distanţă inadmisibilă de părţile conductoare aflate sub tensiune ale instalaţiei electrice. Un alt factor care a condus la electrocutare îl constituie starea deteriorată a grilei metalice de ventilare a transformatorului PT-571 și nerespectarea de către operatorul reţelelor electrice RED Union Fenosa a termenilor controlului tehnic a utilajului ID, PT şi întreprinderea măsurilor de înlăturare a necomformităţilor.

Pentru e axclude pe viitor astfel de cazuri, RED Union Fenosa urmează să identifice toate posturile de transformare, aflate pe teritoriul sau în apropiere de instituţiile de învăţământ și preșcolare, să instaleze ori să schimbe tipurile de lacăte în instalațiile electrice din preajma instituțiilor de învățământ și preșcolare și să fortifice grilele metalice de ventilare la toate posturile de transformare.